Wash and Care

Kutistuneet tai koinsyömät villavaatteet?

Villavaatteet on mahdollista säästää koilta ja kutistumiselta. Näillä vinkeillä saat apua ensi hätään!

Eri materiaaleilla on erilaiset hoitomenetelmät. Oikeanlaisella huolenpidolla Pierre Robertin vaatteesi säilyvät kauniina pitkään.

 

Koinsyömät villavaatteet?

Koit voivat vahingoittaa villavaatteita erittäin pahasti. Koiperhosen toukat syövät hiuksista, ihosta ja eläinperäisistä materiaaleista löytyvää keratiinia, joten turkit sekä nahasta ja villasta valmistetut vaatteet ovat erityisiä herkkupaloja niille. Koit munivat vaatteisiin, usein kauluksen tai taitoksien tyyppisiin suojaisiin paikkoihin ja kun toukat kuoriutuvat ne alkavat syömään vaatetta ensimmäiseksi niistä paikoista kasvaakseen. Vintille tai kellariin säilötyt vaatteet pysyvät koskemattomina pitkään, ja tekevät niistä siksi ideaaleja koin munimispaikkoja.

Perinteiset koin karkoitusaineet sisältävät ympäristölle haitallisia kemikaaleja, ja ovatkin siksi kiellettyjä useissa maissa. Seuraavat vinkit ovat turvallisia ja ympäristöystävällisiä keinoja koiden karkoitukseen:

 • Jos epäilet, että villavaatteessasi on koin toukkia, vaate ja sen lähettyvillä olleet muut vaatteet tulee pestän ja laittaa ne sen jälkeen pakkaseen (-25/30°C). Säilytä vaatteita pakkasessa 4 päivää, jonka jälkeen sulata vaatteet ja pakasta ne uudelleen 4 päivän ajaksi.
 • Vaatekaapit, joissa on ollut koinsyömiä villavaatteita tulisi tyhjentää kokonaan kaikista vaatteista ja imuroida perinpohjaisesti. Hävitä imurin pölypussi sen jälkeen.
 • Koinsyömät vaatteet tunnistaa vaatteissa olevista rei'istä. Riippuen siitä kuinka isoa tuhoa koit ovat tehneet, koinsyömät villavaatteet on mahdollista paikata tai korjata.
 • Koit rakastavat ruuantähteitä, rasvaa ja hikeä ja tämän takia villavaatteet olisi hyvä puhdistaa tahroista aina välittömästi. Villavaatteet tulisikin säilöä pestyinä ja puhtaina.
 • Villavaatteet kannattaa kääriä sanomalehtipaperiin ja säilöä tiiviissä laatikossa. Vakuumipussit ovat ideaaleja.

 

Vinkki! Koit eivät pidä saippuasta tai setripuusta. Voit säilöä muutaman eri saippuapalan vaatekaappiin ja säilöttyjen villavaatteiden sekaan. Myös setripuuöljy on toimiva suoja.

Kutistuneet villavaatteet?

Vinkki!

Villavaatteita on helpompi venyttää kun käytät hieman hiustenhoitoainetta:

 • Täytä allas, amme tai kulho kädenlämpöisellä vedellä ja sekoita joukkoon muutama teelusikallinen hiustenhoitoainetta.
 • Aseta villavaate veteen, ja jätä likoamaan 10-15 minuutiksi. Älä puristele vaatetta vedessä.
 • Ota villavaate pois vedestä huuhtelematta sitä ja purista ylimääräinen vesi varovaisesti pois. Aseta villavaate kuivumaan vaakatasoon pyyhkeen päälle.
 • Rullaa pyyhe villavaatteen ympärille ja purista ylimääräinen vesi vielä uudemman kerran pois.
 • Venytä villavaate muotoonsa.
 • Kuivaa villavaate vaakatasossa. Laita jotakin painavaa vaatteiden ulkoreunoille, jotta vaate pitää muotonsa kuivumisen aikana.

   

   

Lue myös
Slik kan du vaske klærne dine på en mer bærekraftig måte.

Pyykinpesu ekologisesti

Puhdasta pyykkiä, mutta luontoa säästäen.
Lue lisää
Oletko huolissasi pyykinpesussa muodostuvasta mikromuovista? Näillä pesuvinkeillä vähennät mikromuovin irtoamista pyykistä.

Näin vähennät mikromuovin irtoamista pyykistä

Oletko huolissasi pyykinpesussa muodostuvasta mikromuovista? Näillä pesuvinkeillä vähennät mikromuovin irtoamista pyykistä.
Lue lisää
Näin huolehdit eri vaatemateriaaleista

Näin huolehdit eri vaatemateriaaleista

Minkälaista huolenpitoa tarvitsee puuvilla? Entä mikrokuitu? Lue hoito-ohjeet eri vaatemateriaalien huolenpitoon.
Lue lisää