Wash and Care

Ull som blivit maläten eller krympt

Två problem som ibland uppstår med ull är att den blir maläten, eller att plagget krympt. Här får du tips och råd om hur du undviker och räddar ull som blivit maläten eller krympt!

Maläten ull?

Mal kan göra stor skada på kläder och är tyvärr ett växande problem. Larverna äter keratin som finns i hår, hud och päls och därför blir animaliska textilier såsom päls, skinn och ull frestande måltider. Malen lägger ägg i plagget, gärna i kragar eller veck och då larverna utvecklas börjar de att äta. På kläder som ofta används ramlar äggen av innan larverna har hunnit utvecklas. Däremot är kläder som under långa perioder hänger i garderoben eller är nedpackade i källaren utsatta för en större risk. Traditionellt malmedel innehåller starka kemikalier och är därför förbjudet att använda, men det finns andra effektiva metoder:

Tradisjonelle møllkuler inneholdt miljøgifter, og er i dag forbudt å bruke. Men det finnes råd:

 • Om du misstänker att det finns mal i ullplagget bör plaggen och andra plagg som förvarats i närheten tvättas och eventuellt djupfrysas (-25/30 grader C). Låt plagget ligga i frysen i fyra dagar, tina upp det för att sedan frysa ned det i ytterligare fyra dagar.
 • Om det malätna plagget hängt i en garderob bör denne tömmas och dammsugas grundligt. Släng dammsugarpåsen när du är klar.
 • Mal gillar matrester, fett och svett, eventuella fläckar bör därför tvättas bort snabbt. Ullplagg som ska packas ned för förvaring bör därför vara helt rena.
 • Ullplagg som ska förvaras över sommaren kan med fördel slås in med tidningspapper eller allra helst läggas i lufttäta behållare. Att vakuumförpacka är ett annat bra alternativ.

 

Tips! Mal gillar varken tvål eller cederträ. Lägg därför gärna tvålbitar i garderoben och bland ullplagg som ska packas ned. Du kan också köpa kulor av cederträ eller cederträolja som verkar effektivt mot mal.

Krympt?

Ullfibrer är mycket töjbara och kan sträckas ut över flera storlekar. Ull som har krympt kan i de flesta fall sträckas tillbaka då plagget fortfarande är blött. Plagget kan dras ut både på längden och bredden. Det lättaste sättet är att två personer försiktigt drar plagget emellan sig.

Tips!

Många upplever att det är lättare att töja ut plagget om det är behandlat med hårbalsam.Så här gör du:

 • Fyll en balja eller ett badkar med ljummet vatten och blanda i balsam.
 • Lägg ullplagget i blandningen och låt det ligga i 10 till 15 minuter.
 • Ta ur plagget, utan att skölja det och pressa försiktigt ut överflödigt vatten. Lägg plagget på en handuk.
 • Rulla ihop handduken med plagget inuti för att pressa ut ytterligare vatten.
 • Sträck ut plagget.
 • Låt plagget torka platt. Det kan vara bra att lägga något tungt på plaggets ändar för att undvika att fibrerna drar ihop sig.

   

   

Mer Stories
Så här använder du en ullkam

Så här använder du en ullkam

Släng inte noppiga kläder! Noppar och ludd är frustrerande, men med en ullkam kan du enkelt ta bort nopparna och njuta av dina kläder längre.
Läs mer
Tvättråd och fläckborttagning på ull

Tvättråd och fläckborttagning på ull

Alla ullplagg från Pierre Robert kan tvättas i maskin, men för att maximera plaggens livslängd är det viktigt att tvätta ull på rätt sätt.
Läs mer
Tvätta ordentligt och var både hållbar och ren!

Så tvättar du hållbart

Tvätta ordentligt och var både hållbar och ren.
Läs mer