Varför ull

Därför bör bebisar använda ull

Du har säkert någon gång hört att du ska välja ullkläder till din bebis, men oroar dig ändå för att det ska bli för varmt eller klia mot bebisens känsliga hud. Men är detta verkligen något som föräldrar bör oroa sig för? Ullexpert och produktchef hos Pierre Robert, Mikaela Folkestad, säger bestämt nej.

Reglerar kroppstemperaturen

- Ull är temperaturreglerande och fukttransporterande vilket möjliggör en stabil kroppstemperatur. Tunn ull kan därför med fördel användas året om, oavsett väder och aktivitetsnivå, säger Folkestad.

Bebisar är inte lika aktiva som äldre barn, de ligger stilla mycket under de första månaderna och blir mer aktiva allt eftersom de växer. Ull verkar dock temperaturreglerande och hjälper bebisen att hålla en stabil temperatur oavsett aktivitetsnivå. Ett spädbarns kläder är utsatta för dregel och spill - även ur den aspekten är ull ett bra val. Ull kan nämligen absorbera upp till 40 procent av sin egen vikt utan att upplevas som våt, dessutom blir fuktigheten liggandes utanpå plagget istället för att tränga in mot huden.

- Har man en bebis som dreglar, är det en fördel att använda ull. Ull transporterar bort fukt från kroppen, i motsats till exempelvis bomull, som drar åt sig vätska och då kan upplevas som kall och fuktig, säger Folkestad.

 

 

Välj riktig ullkvalitet

Ullplagg är helt klart det bästa valet. Men vad bör man tänka på när man ska välja ull till de allra minsta?

- Det är viktigt att välja en tunn och fin ullkvalitet som känns mjuk och behaglig mot huden. Det är också viktigt att det inte är några obehagliga sömmar som stramar eller märklappar som kan irritera huden, säger Folkestad.

Detta är något som designerna hos Pierre Robert tar stor hänsyn till då de tar fram nya ullkläder till de allra minsta. Kläderna är producerade i enhet med Öko-Tex Standard 100, så att kunderna kan försäkra sig om att produkterna inte innehåller några skadliga kemikalier eller färgämnen.

- I våra babyplagg använder vi dessutom merinoull med extra långa fibrer. Detta ger en mjukare och tunnare kvalitet – som inte kliar. Våra babyplagg upplevs därmed som behaglig mot känslig babyhud och föräldrar behöver inte oroa sig för att bebisen ska bli för varm eller att plagget kliar, säger Folkestad.

 

 

 
Mer Stories
Varför bör du använda BH och trosa i ull?

Därför bör du använda BH och trosa i ull

De flesta av oss vet att vi bör ha ull närmast kroppen under vintern, men helt närmast har många trosor och BH i bomull eller syntet. Varför inte ull?
Läs mer
4 anledningar till varför merinoull ingår i basgarderoben

4 anledningar till varför merinoull ingår i basgarderoben

Ulltoppen är ett nyckelplagg i den skandinaviska basgarderoben. Detta lilla, men väldigt funktionella, plagg täcker flera olika behov under vinterhalvåret. Investerar du i en lite finare ulltopp kan du låta den synas under andra plagg- eller använda den i sig självt.
Läs mer
Pack your suitcase with wool

Packa mjuk merinoull i resväskan

Långhelg i New York eller konferens i Berlin: ingenting slår ull på resan. Tunn, snygg ull känns bekväm mot huden och fungerar till både vardag och fest – och med ull i resväskan kan du packa ned färre plagg.
Läs mer